Onze specialisaties
Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, besef je pas als je ergens last van krijgt. Hierbij kan de fysiotherapeut je helpen.
Bij Fysiotherapie Vrij Bewegen hebben we naast fysiotherapie de volgende specialisaties in huis:
Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die als doel heeft het beter laten functioneren van de gewrichten en verbetering van houding en bewegingen.
Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van mobiliserende en impulstechnieken. Mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek in de beperkte bewegingsrichting. Manipulatie is een mobilisatie uitgevoerd met gedoseerde snelheid. Het gewricht geeft dan plotseling even mee en er wordt meestal een knappend geluid gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Na de behandeling is het belangrijk het gewricht in beweging te houden. Daarom krijg je vaak oefeningen mee.
Een manueel therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een erkende post-HBO en/of universitaire opleiding gevolgd. Onze manueel therapeuten zijn Martijn Mors, Ingrid Celie en Kimberly de Haas - Mijnen.
Handtherapie
Iedereen kan wel eens last van zijn of haar handen krijgen. Dat kan komen door een ongeval, ouderdom of een overbelasting. Handtherapie kan hierbij een uitkomst bieden. Handtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op problematiek van de vingertop tot aan de elleboog. Hierbij kan je denken aan artrose, peesproblemen of diverse breuken.
Handproblematiek geeft vaak problemen in en om huis, maar ook in werk, sport en hobby. Daarom vindt er een uitgebreide anamnese en onderzoek plaats, waarin waar nodig ook de rest van de keten (schouder en nek) worden meegenomen. Aan de hand van de gevonden gegevens wordt er een behandelplan opgesteld in samenspraak met de patiënt, om zo samen aan de te behalen doelen te kunnen werken.
Een behandeling kan bestaan uit mobilisaties, gerichte oefentherapie, (houdings- en gewrichtbeschermings-) adviezen, littekenbehandeling, taping en/of eventueel ook bracing.
Kaakfysiotherapie
Pijn aan de kaak kan bij iedereen wel eens voorkomen. Hierbij kan je denken aan:
-
pijn bij kauwen
-
klikkend gevoel van de kaken en/of een beperkte mondopening
-
pijn of spanningen in het gezicht of voorhoofd
-
nek- en halspijn
-
(nachtelijk) klemmen en daarbij ontstane spanningen
Een gespannen of gevoelige kaak is erg vervelend en het kan je beperken in activiteiten als eten, gapen, en praten.
Ook (nachtelijk) klemmen is vervelend. Dit kunnen we meenemen in ons onderzoek en behandeling.
Tijdens de eerste behandeling worden zowel de kaak als de nek onderzocht op mogelijke oorzaken die de klacht kunnen veroorzaken. Op basis daarvan wordt de behandeling bepaald en ingezet. Een behandeling kan bestaan uit het proberen te verminderen van de spanning in de kaak middels massagetechnieken of dry needling. Daarnaast kunnen er nog, waar nodig, mobilisaties plaatsvinden van de kaak of de nek. Tevens geven wij waar nodig advies over bijvoorbeeld houding van het hoofd en ontspanningstechnieken voor de kaak.
Let op: ondanks onze specialisatie, zijn wij geen orofaciaal therapeuten.
Dry needling
Dry needling is een behandelmethode van de fysiotherapeut. Via een speciale techniek worden triggerpoints in de spieren aangeprikt en raken de spieren op deze manier snel en langdurig ontspannen.
Verschil dry needling en acupunctuur
Bij de klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam geplaatst waarbij er wordt uitgegaan van de “energiebanen “in het lichaam.
Dry needling maakt gebruikt van eenzelfde soort naald, maar is specifiek gericht op de triggerpoints in de spieren die kort gestimuleerd worden door ze aan te prikken.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een ophoping van afvalstoffen in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
-
Pijn en stijfheid lokaal in de spier of op afstand
-
Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
-
Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
-
Pijn-ontwijkend gedrag: u gaat ‘anders’ bewegen
-
Hoofdpijn
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
-
Acuut; bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval
-
Langdurig een verkeerde houding en overbelasting bij gebruik van bijv. computer
-
Verkramping van spierweefsel bij blessures
-
Voetafwijkingen of andere houdingsveranderingen in het lichaam
Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naald worden deze punten gedeactiveerd. Het effect is dat de spieren langdurig ontspannen en de klachten afnemen.
Medical taping
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Tape
De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.
Ontstekingsreactie
Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt. De liftende werking die de tape op de huid heeft, zorgt ervoor dat de subcutane bloedcirculatie verbeterd en de lymfe afvoer wordt bevorderd. De initiële lymfevaatjes kunnen zich door de drukverlaging meer openen. Dit komt exact overeen met de doelstelling van de manuele lymfdrainage.
Echografie
Echografie is beeldvormende diagnostiek waarbij met behulp echo-apparaat structuren als onder andere pezen, spieren, slijmbeurzen en kapsels in beeld worden gebracht. Het maken van een echo kan waardevolle informatie geven bij het stellen van een diagnose. Hierdoor kunnen we het behandelplan nog efficiënter maken of juist vaststellen dat fysiotherapie op het moment niet de passende zorg is. Naast het in beeld brengen van afwijkingen is echografie ook een heel mooi medium om tijdens het revalidatieproces het herstel te volgen.
Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor het onderzoek, het is geheel pijnloos en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Het onderzoek zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen en uitgevoerd worden door Frank Welp. Voor het echografisch onderzoek rekenen wij een behandeling fysiotherapie.
Footbalance
Je voeten zijn de basis van het gehele lichaam. Als deze basis niet neutraal uitgelijnd is of slecht functioneert kan dit effecten hebben op de gehele bewegingsketen. Deze effecten kunnen ervaren worden als pijnklachten in het gehele lichaam, in zowel spieren als gewrichten, van voetklachten tot nekklachten. Het Finse bedrijf Footbalance heeft hiervoor een zeer succesvolle en betaalbare oplossing voor ontwikkeld.
Het unieke van Footbalance ten opzicht van andere aanbieders van ondersteuning van de voet is dat de zooltjes van Footbalance altijd 100% custom gemaakt worden met de voet in de correcte stand en daarmee het lichaam in een gecorrigeerde positie. Door dit unieke concept kunnen de kosten van de zooltjes een stuk lager gehouden worden. Bijkomend voordeel is dat de zooltjes gemaakt zijn in zo’n 10 minuten, dus je kan ze meteen meenemen!
Overpronatie
Onderzoeken tonen aan dat meer dan 75% van de populatie last heeft van overpronatie of excessieve pronatie. Maar de meesten zijn zich hiervan niet bewust en al helemaal niet hoe dit invloed heeft op de rest van het lichaam. De afbeelding laat de gebieden van het lichaam zien die beïnvloedt kunnen worden door overpronatie. Door simpel de voet op een juiste manier te ondersteunen kan de uitlijning van het lichaam verbeterd worden. Spanning op structuren wordt verminderd en er kan verlichting van pijnklachten optreden.
Kosten
De kosten van deze zooltjes zijn € 97,00 euro, inclusief het onderzoek en de analyse. Je hebt de mogelijkheid om de zooltjes vier weken te proberen. Ben je binnen deze periode niet tevreden, dan krijg je gewoon je geld terug!